top of page
DSC_5215.jpg

Det är få saker som har berört mig så mycket som att praktisera yoga och meditation. Det är få saker i mitt liv såhär långt som jag efter 10 års studerande, fortfarande VARJE dag känner att jag lär mig något nytt ifrån och som berikar mitt liv på så många plan. 

Jag menar, yoga och meditation bokstavligen räddade mitt liv och om jag inte hade kommit i kontakt med det så vet i tusan om jag hade kunnat sitta här och skriva denna text om mig för er.

 

För 10 år sedan eller ja, i november 2013 närmare bestämt, så förändrades mitt liv på sätt som jag verkligen inte hade en aning om då när det hände. Något djupt inom mig hade berörts av olika händelser i mitt liv, några fantastiska och några mindre trevliga. De mindre trevliga händelserna hade lett mig ner i en nedåtgående spiral av depression och negativa tankar om mig själv och mitt liv. Jag var då 26 och kände att jag liksom satt fast och inte hade utvecklats sedan jag var 16. Jag levde ungefär samma typ av liv med skola på vardagarna och fest på helgerna, förutom att skolan byttes ut till jobb när jag var 23 och var färdigutbildad förskollärare. Jobbade 2.5 år med det och mådde allt sämre av både yttre stress men framför allt den inre stressen som min livsstil och min adhd/autism (Något jag inte visste att jag hade på den tiden) skapade för mig.

 

En dag när jag körde till jobbet så började jag må dåligt som så många gånger förut pga vad jag nu förstår var ångest, något som jag inte ens hade ett begrepp för på den tiden. Ju närmre jag kom förskolan desto sämre mådde jag och tillslut med en känsla av att ge upp mig själv så ställde jag frågan ”varför mår jag såhär?” Och blev ordentligt förvånad när jag fick ett svar som tycktes komma både inifrån, utifrån och överallt ifrån samtidigt. Svaret jag fick var klart och tydligt, ”du ska inte vara här”.

Jag blev förstås chockad över det tydliga svaret och sjönk in i en slags bubbla i mig själv medans jag fortsatte försöka jobba den dagen. Jag klarade mig till lunch sen klarade jag inte mer. Jag tappade mitt närminne mitt i en konversation med en kollega så jag glömde orden hon sa till mig. Som du kanske kan förstå blev jag skiträdd och trodde jag tappat det, vilket jag på sätt och vis också gjorde. 

 

Det jag tappade var min falska identitet som jag inte orkade hålla kvar vid längre för den gav mig så mycket smärta och lidelse, både fysiskt och mentalt. 

 

Den här händelsen hade tre viktiga effekter som förändrade mitt liv och som kanske kan vara en del av att förändra ditt med:

  1. Jag fick insikten att jag inte levde mitt liv som det var menat att jag skulle göra.

  2. Jag hade ingen aning om vem jag var och därför kunde jag heller inte veta vart jag skulle ta mig. Det enda jag visste var att det inte var där jag var som jag skulle vara.

  3. Jag förstod att jag var tvungen att ta reda på vem jag egentligen är och detta satte igång en enorm passion för personlig utveckling och var en katalysator för mig att börja leta efter svaren på den viktigaste frågan vi alla kan svara på, nämligen ”Vem är jag?”

 

För att göra en längre historia kortare så kan jag nöja mig med att berätta att 1 år efter denna händelsen så kom jag i kontakt med yoga och meditation som jag fastnade direkt för. Detta eftersom det lovade mig en väg ut ur den psykologiska lidelsen som livet ger oss. Den berättade om ett tillstånd av total frihet ifrån de mentala, fysiska och emotionella orenheter vi drar på oss under livet som har kallats många namn. Men det som jag föredrar och som tilltalar mig mest är att vara Självrealiserad, alltså att vara fullt medveten om sin egen existens i sin helhet.

 

Varför är jag så passionerad över detta då? Jo för jag ser så många människor lida på samma sätt som jag gjort och jag har hittat en väg som leder bort ifrån detta, mot frihet och lycka. Långvarig lycka och frihet, inte den som vi får när vi förändrar något utanför oss utan den som bara kan komma ur att något inom oss förändrats eller snarare upplevts.

 

För sanningen som jag har kommit att inse är att även om vi ständigt i det yttre och delvis inre förändras och utvecklas, så är där en plats inom oss som alltid varit hel, inte behöver läkas och alltid kommer vara perfekt precis så som den är.

 

Och detta är vad jag vill hjälpa andra förstå och inse genom att få en direkt upplevelse av vem de verkligen är och sedan se hur det förändrar deras liv till ett liv fyllt med inre syfte och meningsfullhet. Precis som det har gjort för mig och kommer göra för den som tar sig an denna resan med yoga och meditation i sin vardag.

Men inget av detta hade varit möjligt om jag inte fått hjälp på vägen av andra som gjort resan före mig eller som kommit längre på den. Deras stöd har varit ovärdeligt för mig och min utveckling och det är något som jag tänker fortsätta ge till dig som väljer att ge mig äran att göra denna resan tillsammans med mig.

 

Med kärlek och tacksamhet,

Henrik

DSC_5111.jpg

H e n r i k   J ö n s s o n 

Vipassana meditationen 2014 vände upp och ner på hela min tillvaro. Innan jag åkte dit hade jag inte riktigt förstått vad det var jag skulle på. Jag hade tidigare mediterat lite hemma och testat yoga men detta var något helt annat. 

 

Det var denna kursen som fick mig att börja studera vad som hände inom mig i stället för att studera allt utom mig. Jag hade under en lång tid haft problem med att jag inte kunde sova på nätterna och att jag låg vaken och kliade hål på min kropp. Jag var hos olika läkare och testade bl.a. sömn tabletter och fick gå på ljus terapi men inget hjälpte. 

 

Men under denna kursen och efter kursen så slutade jag att klia och började det att klia igen så visste jag hur jag skulle hantera det. 

Förr på nätterna var jag uppe och spolade kallt vatten på kroppsdelen jag kliade på och testade olika krämer. Nu observera jag bara mitt kliande och till slut försvann det. Visst det var rejält obekvämt och jobbigt i emellanåt men jag visste att det försvann. För så är våran natur saker uppstår sen försvinner dem och det var detta jag lärde mig på denna kursen. Jag lärde mig det för att jag fick uppleva att det var så. Inte för att dem berätta det för mig, utan för att jag satt och meditera hela dagarna och därigenom upplevde det hända inom mig.

 

Så här var det ju även med mina tankar dem kom upp jag tänkte dem, sen försvann dem och så kom det nya. Nu visste jag att jag behövde inte följa med i tankarna precis som med kliandet. Jag kunde bara observera dem och så försvann dem. Så från att en dag tro att det var något fel på mig med klåda, sömn problemen, självskadebeteende, ätstörningar och väldigt tråkiga tankar om mig själv. Till att förstå att jag själv kunde ändra på detta.

 

Jag behövde inga piller eller ljusterapi. Det var ju inte lika lätt som att ta ett piller men jag blev på riktigt fri från den jobbiga stressen jag upplevde inom mig och som gjorde att jag kliade hål på min kropp. 

Nu kunde jag observera allt inom mig, och det var så här min resa mot ett bättre mående började.

 

Det har inte alltid varit så lätt och jag har haft mycket inom mig som jag inte tillåtit mig att känna pga massa olika tankar jag tagit på mig genom åren. Som att jag måste vara på ett visst vis för att bli omtyckt, jag får inte visa mig svag, jag får inte skämmas, jag måste vara duktig, jag är dålig, jag är ful, ja ni fattar grejen. Så när jag började lära mig att bara observera allt detta så försvann det mer och mer och jag blev mer och mer levande och lycklig. Jag är så tacksam i dag för att jag gick Vipassnan kursen och sen träffa Henrik så vi tillsamman kunde utforska, stötta och hjälpa varandra på denna vägen, med verktyg från yoga och meditation. Den största visdomen jag fått genom dessa är att allt finns inom mig och det är här jag hittar sann läkning.

 

Jag och Henrik starta detta företaget i hopp om att kunna hjälpa andra till ett bättre mående med hjälp av all den kunskap, vi fått genom åren som hjälpt oss både fysiskt, känslomässigt, mentalt och andligt. Jag har även under dessa åren hunnit utbilda mig till diplomerad massör, har gått en Fasciaspecialist utbildning, läst naturmedicin, och gått ett antal yoga och Vipassanan meditations kurser.

 

Så från djupet av mitt hjärta jag finns här för dig om du behöver stöttning i vad det nu kan vara, massage, yoga, meditation, coaching eller bara ett eller två lyssnande öron så hör av dig.

 

Med kärlek och tacksamhet 

Jessica

DSC_5127.jpg

J e s s i c a   S v e n s s o n

bottom of page